Wonen in een batterij, zie jij het voor je? Woningen en gebouwen die meer energie opwekken dan ze verbruiken, kunnen deze energie opslaan voor later gebruik. Net als een batterij. TNO werkt aan betaalbare, duurzame oplossingen die dit mogelijk maken.

Alle gebouwen in Nederland moeten in 2050 aardgasvrij zijn. Dat is niet alleen gunstig voor de planeet, het maakt ons ook minder afhankelijk van landen die aardgas leveren. Huishoudens kunnen tegenwoordig steeds beter in eigen energie voorzien en zelf warmte opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Maar wat als de zon niet schijnt? Volgens TNO schuilt de oplossing in een warmtebatterij. Die werkt op basis van stoffen die volop beschikbaar zijn: water en zout.

Doorbraak in opslag van energie

Samen met de Technische Universiteit Eindhoven ontwikkelde TNO een unieke warmtebatterij op basis van zoutcomposiet. Als er meer energie is opgewekt dan wordt verbruikt, kan deze energie hierin worden opgeslagen voor een later moment. Bijvoorbeeld voor in de winter. De capaciteit van de ontwikkelde warmtebatterij is genoeg om een gemiddeld gezin twee weken warm te laten douchen. Terwijl de warmtebatterij net zo groot is als een gemiddelde koelkast.

Slimme techniek uitgelegd

De warmtebatterij maakt gebruik van een reactie tussen zout en waterdamp. Als waterdamp in aanraking komt met zout, verandert dit in een nieuwe kristalvorm. Bij deze reactie komt de gewenste warmte vrij. Het mooie is, dat dit proces ook andersom werkt. Door later met overtollige duurzame energie, bijvoorbeeld van zonnepanelen, het zoutkristal te verwarmen komt de waterdamp weer los van het zout. En zo wordt de batterij weer ‘opgeladen’.

“Met een warmtebatterij kan warmte worden opgeslagen zonder dat er energie verloren gaat tijdens het bewaren. Dat is bij huidige opslagmogelijkheden als een boiler niet het geval.”, aldus Sten de Wit, die zich bij TNO als programmamanager bezighoudt met energie in de gebouwde omgeving.

Samenwerking met bestaande systemen

De warmte die zo’n batterij opwekt, kan worden afgegeven aan cv-installaties, warmtepompen of zonnecollectoren om huizen duurzaam te verwarmen. Dit is veel goedkoper dan energie opslaan in grote accu’s. Het neemt ook veel minder ruimte in beslag dan bijvoorbeeld warmteopslag in watervaten.

Alles in huis voor duurzamer wonen

Voor 2050 moeten zeven miljoen huizen en een miljoen andere gebouwen van het gas af. Een flinke klus, waarbij de warmtebatterij een belangrijke rol kan spelen. Want haalbaarheid en betaalbaarheid zijn cruciaal om dat klimaatdoel te halen.

Door deze innovatieve techniek in te zetten naast andere duurzame oplossingen, ontstaan de huizen van de toekomst. In Heerhugowaard staan al Nero-Zero huizen met de modernste technieken, zoals energieopslag in een batterij, maar ook zonnecellen en slimme verwarmings- en ventilatiesystemen.

Samen zorgen alle verschillende innovaties voor een comfortabele, energiezuinige en aardgasloze woning met gezonde binnenlucht, voor een reële prijs. Alles werkt samen om gasloos wonen écht mogelijk te maken.

Duurzamer wonen mogelijk maken

TNO gaat voor een duurzame samenleving. Daarvoor wordt veel onderzoek gedaan en hard gewerkt aan concrete oplossingen. Van duurzame energie opwekken en opslaan tot duurzame bouwmaterialen en een gezond binnenklimaat in huizen. Meer weten? Ontdek hier meer over hoe TNO met slimme energiesystemen (in huis) bijdraagt aan het leven van morgen.