Toen Robert (56) merkte dat hij tijdens de coronatijd minder bewoog, besloot hij het over een andere boeg te gooien. Om niet aan te komen, ging hij halve porties eten. En dat doet hij nu nog steeds. "Het heeft allemaal te maken met iets écht willen."

"Zoals zoveel mensen was ik gewend om mijn bord vol te scheppen en helemaal leeg te eten. Als ik bijvoorbeeld gebakken aardappelen maakte, kocht ik altijd een bakje van zeshonderd gram en dat ging dan op. In de coronatijd wilde ik niet meer iedere dag naar de supermarkt. Ook was ik meer thuis en ondernam ik minder, omdat alles dicht was. Ik maakte een optelsommetje: als ik dat bakje aardappelen of dat kipfiletje nou eens over twee dagen zou verdelen? Een win-winsituatie. Ik hoefde minder vaak naar de supermarkt en at kleinere porties, zodat ik niet zou aankomen."

"De ene dag maakte ik de aardappeltjes naturel en de volgende dag deed ik er lekkere kruiden over. Mensen uit mijn omgeving vroegen me na verloop van tijd steeds vaker: 'Ben je aan de lijn?' Maar nee, ik was aan het 'consuminderen', zoals ik dat graag noem, en ben zelfs nog een paar kilo kwijtgeraakt. Dat is mooi meegenomen."


Even wennen

"Wanneer je altijd veel hebt gegeten, is het natuurlijk een verandering als je besluit dat niet meer te doen. Mijn lijf had even nodig om zich aan te passen, maar uiteindelijk raakte het eraan gewend. Ik heb nu totaal geen behoefte meer aan de grote borden vol met koolhydraten en vlees, die ik altijd at. Het is niet nodig."

"Ik probeer tegenwoordig na acht uur 's avonds ook niets meer te eten. Als ik een flauw gevoel krijg, maak ik een kop thee of neem ik een klein bakje vruchtenkwark."

Balans

"Als je ouder wordt, is het moeilijker om een strak lichaam te houden. Maar ik weiger een buikje te krijgen. Daar krijg ik nachtmerries van. Het heeft allemaal te maken met iets écht willen en daarvoor gaan. Mensen willen het liefst afvallen, terwijl ze op de bank zitten met zo’n trainingsapparaat om hun middel. Dat werkt natuurlijk niet. Ik let op mijn voeding, doe iedere dag trouw mijn yoga- en fitnessoefeningen en ik slik voedingssupplementen."

"Natuurlijk verwen ik mezelf ook wel eens met een ijsje of een donut. Maar het gaat om de balans; daarna doe ik weer normaal. Tenzij er een familieverjaardag is. Ik ben van Surinaamse afkomst en mijn moeder accepteert het echt niet als ik maar een half bord kip met rijst opschep."

Gezonder eten met de Actify-app

Gezond leren eten is makkelijker dan je denkt. Vooral als je het in kleine stappen doet! Maak kennis met Actify, jouw vitaliteitscoach. En werk stap voor stap aan een gezond eetpatroon dat bij jou past. Actify zit boordevol tips en heerlijke recepten. Benieuwd geworden? Klik hier.

Dit artikel is onderdeel van een serie interviews met mensen die op een verrassende manier aan het totaalplaatje van hun gezondheid werken. Zij doen dit op een manier die helemaal bij hen past; zo houden ze ook langer vol, want gezonder leven moet wel een beetje leuk blijven. Lees hier alle vorige interviews.