Web Analytics

Alles over het coronavirus

Alles over het coronavirus
Alles over het coronavirus
Foto: Reuters
Op deze pagina vind je alles over het coronavirus. Wat voor virus is het COVID-19-virus? Waar is het ontstaan? Wat is de omvang van de uitbraak? Wat zijn de symptomen? Hoe gevaarlijk is het? En meer.

Wat is het coronavirus?

Het coronavirus behoort tot de familie van virussen waar ook het SARS- en MERS-virus bij horen. 'Corona' is Latijn voor 'kroon'. De virussen danken hun naam dan ook aan hoe ze er onder een microscoop uitzien: sferisch met kleine, kroonachtige stekels. Wetenschappers hebben deze variant het COVID-19-virus genoemd.

Hoe gevaarlijk is het virus?

Hoe ziek iemand wordt verschilt per persoon. Sommige mensen worden niet of maar een beetje ziek, terwijl anderen in het ziekenhuis belanden en soms ook overlijden aan COVID-19, de ziekte die het virus veroorzaakt.

De gevolgen van de uitbraak zijn ook na bijna twee jaar nog moeilijk te voorspellen. Dit onder meer omdat het virus steeds een klein beetje verandert. De deltavariant die momenteel in Nederland heerst, is veel besmettelijker dan de 'klassieke' variant waar het virus mee begon.

Wel heeft het RIVM vorig jaar een schatting gemaakt van de zogeheten IFR (Infection Fatality Rate). Dit getal staat voor de verhouding tussen het aantal doden en het aantal besmette personen. Dit geeft in dit geval dus aan hoe groot de kans is dat iemand met het coronavirus aan de gevolgen van de besmetting overlijdt. De IFR verschilt per land en hangt onder meer af van de demografische samenstelling van de bevolking. Oudere mensen lopen bijvoorbeeld een groter risico op overlijden.

Voorjaar 2020 schatte het RIVM de IFR in Nederland in op ongeveer 1,3 procent. Deze schatting is gebaseerd op de sterftecijfers van het CBS en op onderzoeken van Sanquin en het RIVM zelf. Of die toen berekende IFR nog steeds recht doet aan de werkelijkheid, is niet bekend.

Hoe voorkom ik besmetting?

Ook mensen die gevaccineerd zijn tegen COVID-19 kunnen het coronavirus krijgen en overdragen. Daarom wordt iedereen in Nederland geacht thuis te blijven bij verkoudheidsklachten, koorts of hoestklachten. Wie klachten heeft, wordt geadviseerd om een coronatest te doen bij de GGD en in quarantaine te blijven tot de testuitslag negatief is.

Risicogroepen worden geadviseerd om waakzaam te blijven en drukke plekken te vermijden. Tot de risicogroepen behoren ouderen en andere kwetsbare personen, zoals hartpatiënten en mensen met diabetes, kanker of een hoge bloeddruk. Over het algemeen lopen mensen boven de 65 jaar wat meer risico en zijn vooral tachtigplussers kwetsbaar.

Om besmettingen te voorkomen, is het belangrijk dat mensen de basisregels blijven volgen. Het RIVM raadt aan vaak en goed je handen te wassen, in de binnenkant van je elleboog (of in een papieren zakdoekje) te hoesten of te niezen, geen handen te schudden, 1,5 meter afstand te houden, in binnenruimtes goed te ventileren en om thuis te blijven bij klachten.
Tip de redactie
Let op: Je browser is verouderd waardoor de website niet goed wordt weergegeven. Meer informatie over browser ondersteuning