
Kolencentrales krijgen geen compensatie voor klimaatbeleid van overheid
De bedrijven spanden hun rechtszaak aan, nadat het kabinet in 2018 had besloten dat het vanaf 2030 niet meer is toegestaan om elektriciteit op te wekken met kolen. Dat was nog maar enkele jaren nadat RWE en Uniper nieuwe kolencentrales in gebruik hadden genomen.
Daarom had het verbod niet mogen worden ingevoerd zonder miljardencompensatie voor de bedrijven, stelden ze in de rechtbank. Die oordeelt nu dat het verbod inderdaad inbreuk maakt op het eigendomsrecht van de Duitse bedrijven, maar wel op een geoorloofde manier.
Bij het opstellen van maatregelen om de CO2-uitstoot terug te dringen, heeft de overheid voldoende rekening gehouden met de belangen van de energiebedrijven.
Bedrijven konden verbod zien aankomen
De concerns hadden het verbod ook kunnen zien aankomen, vindt de rechter. Ze hadden er zelf al voor kunnen zorgen dat de CO2-uitstoot sterk omlaagging, bijvoorbeeld door het broeikasgas af te vangen en ondergronds op te slaan. Of door te stoken met biomassa in plaats van steenkool.
RWE is "teleurgesteld over de uitkomst", zegt een woordvoerder. Het bedrijf weet nog niet of het in hoger beroep gaat.
In buitenland lopen nog zaken
Met de uitspraak komt er nog geen definitief einde aan de discussie over de compensatie voor kolencentrales. RWE heeft nog een procedure lopen in Duitsland.
Ook heeft het bedrijf onder een omstreden energieverdrag een arbitragezaak aangespannen, die momenteel is geschorst.
Uniper had ook zo'n internationale zaak aangespannen, maar heeft die laten vallen toen het bedrijf werd genationaliseerd door de Duitse overheid.