
Minister wil regels voor radio veranderen: Talpa verliest mogelijk frequentie
Bedrijven kunnen intekenen als ze zo'n radiofrequentie willen kopen en daarop een radiozender willen starten of voortzetten. Talpa Network heeft nu met Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica vier zenders op de FM. Met de plannen van de minister verliezen ze er dus sowieso één.
Het bedrijf ziet de herverdeling helemaal niet zitten en spande eerder samen met BNR en 100% NL een hoger beroep aan. De uitspraak daarover is 13 december. De minister lijkt daar niet op te willen wachten. De nieuwe vergunningen moeten 1 september 2023 ingaan en zijn voor twaalf jaar.
In een reactie laat Talpa weten de nieuwe veilingregels te bestuderen. Tot dit gedaan is, doen ze geen verdere uitspraken.
Talpa Network is momenteel in gesprek met RTL om te fuseren. Die fusie is nog altijd niet rond, omdat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) geen toestemming heeft gegeven. Eerder werd gedacht dat de concurrentiewaakhond in oktober al uitspraak zou doen, nu lijkt er voor het einde van het jaar duidelijkheid te gaan komen. Alle RTL-zenders, SBS6, SBS9, Net5 en Veronica en eerder genoemde radiozenders zouden dan onder één bedrijf komen te vallen. De mogelijke fusie wordt zwaar bekritiseerd door adverteerders, televisieproducenten en concurrerende media.
'Ook nieuwkomers krijgen een kans'
"Hoe, waar en wanneer mensen naar muziek, entertainment of nieuws luisteren, is in twintig jaar tijd door de opkomst van bijvoorbeeld streamingdiensten, podcasts, sociale media en digitale radio radicaal veranderd", zegt Adriaansens. "Door nu te veilen, bieden we ook nieuwkomers een kans op een vergunning."
De huidige negen landelijke commerciële zenders zijn 100% NL, BNR, Qmusic, Radio 10, Radio 538, Radio Veronica, Sky Radio, SLAM! en Sublime. Bij de vorige verdeling van de vergunningen in 2003 waren er voor vijf van de negen vergunningen specifieke eisen. Radio Veronica liep volgens deze regel onlangs zelfs nog tegen een boete aan voor te veel praten op de zender.
Culturele waarde
De minister brengt dat nu terug naar twee specifieke vergunningen: één voor Nederlandstalige muziek en één voor nieuws en actualiteiten. Volgens Adriaansens heeft een radiostation met Nederlandstalige muziek "een culturele waarde voor de samenleving en bevordert die de productie en verspreiding van muziek van eigen bodem".
Een nieuwszender draagt volgens haar bij aan ontwikkeling, opinievorming en representatie van de samenleving. "Het produceren van nieuws(programma's) brengt hoge kosten met zich mee, waardoor het aannemelijk is dat er zonder clausulering geen commerciële nieuwszender tot stand komt."
Er volgt vanaf dinsdag een 'consultatieperiode' waarbij de minister in gesprek gaat met betrokken partijen. Volgens een woordvoerder van de minister gaat het om een concept en zijn de plannen nog niet definitief.