
Tientallen klachten over wangedrag bij media na aankondiging NPO-onderzoek
Dat is bijna evenveel als het totale aantal meldingen dat Mores in het jaar 2021 kreeg. De organisatie heeft dit jaar tot nu toe 308 meldingen geregistreerd. Het gaat om meldingen bij zowel tv- als radioprogramma's. Ze betreffen zowel de publieke omroep als commerciële zenders, beklemtoont Dekker.
De aankondiging van een groot NPO-onderzoek naar de angstcultuur in de mediawereld lijkt voor veel mensen een belangrijke aanleiding te zijn geweest, stelt Dekker. "Mensen hebben nu het gevoel dat er echt iets met hun verhalen gedaan kan worden", zegt ze.
Mores deelt de meldingen niet automatisch met de commissie die de NPO heeft gevraagd voor het onderzoek. "We vertellen de melders wat de mogelijke scenario's zijn. Een van die opties is het doorspelen van hun verhaal aan de commissie. Maar we geven mensen ruim de tijd daarover na te denken. Het is altijd hun eigen keuze wat er met hun melding gebeurt."
'Nieuwe meldingen zijn opvallend concreet'
De voorzitter van Mores stelt dat opvallend veel meldingen die de afgelopen week binnenkwamen na de aankondiging van het onderzoek "heel concreet" zijn.
"Mensen die aankloppen kunnen hun verhalen onderbouwen met feiten, bijvoorbeeld dat artsen een burn-out of hartkloppingen hebben geconstateerd. Het gaat om mensen die door ervaringen binnen de mediawereld nog steeds slecht slapen of bepaalde herinneringen herbeleven."
Dekker hoort van bedrijfsartsen dat de affaire rond De Wereld Draait Door (DWDD) niet alleen binnen de mediasector een grote stroom verhalen over angstcultuur op de werkvloer heeft losgemaakt. Ze stelt dat het belangrijk is dat melders nu de "rust en ruimte krijgen" om hun verhalen te doen: "De aandacht voor De Wereld Draait Door en wat daar is gebeurd, heeft bij veel mensen veel losgemaakt."