
Horeca ziet niets in lagere decibellimiet: 'Doen al veel om schade te voorkomen'
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) kan zich niet vinden in het advies van de Gezondheidsraad om de geluidslimiet in de horeca met 3 decibel te verlagen. De muziek zachter zetten zal alleen maar ten koste gaan van de beleving doordat bezoekers wegblijven, denkt de koepelorganisatie.
Als het aan de Gezondheidsraad ligt, mag muziek nog maar tot maximaal 100 decibel worden versterkt, 3 decibel minder dan nu is afgesproken. Ook vindt de raad dat er wetgeving moet komen om dit te regelen.
KHN zegt dat er nog geen wetenschappelijk onderzoek is waaruit blijkt waar gehoorschade wordt opgelopen en in welke mate. De brancheorganisatie mist dus een degelijke onderbouwing
Volgens KHN kunnen mensen op meerdere plekken gehoorschade oplopen. "Denk bijvoorbeeld aan de bouw, evenementen en thuis, maar ook tijdens het luisteren van muziek of podcasts via je eigen oortjes en telefoon."
'KHN zet in op vergroten bewustwording van risico's harde muziek'
Ook zegt de koepelorganisatie dat de horeca al veel doet om gehoorschade te voorkomen. Zo worden bij veel horecagelegenheden oordoppen aangeboden en zijn er in sommige clubs stilteruimtes om je oren wat rust te geven. Daarnaast wordt gasten aangeraden voldoende afstand tot de speakers te nemen.
"KHN zet in op het vergroten van bewustwording bij onze leden van de risico's van harde muziek voor het gehoor bij hen, hun medewerkers en hun bezoekers."
Tot slot vindt de organisatie dat de overheid gratis gehoortests ter beschikking moet stellen voor jongeren, omdat gehoorschade onder deze groep toeneemt. "Daarmee kan erger voorkomen worden", zegt KHN.
Ook poppodia twijfelen aan effect verlaging geluidsniveau
Eerder liet de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) weten te betwijfelen of het maatschappelijke probleem van toenemende gehoorschade kan worden opgelost door het geluidsniveau in die sector te verlagen.
Directeur Berend Schans zegt dat ook kinderen last hebben van gehoorschade. "De gehoorschade die bij acht- en negenjarigen wordt vastgesteld komt niet door ons."
Ook de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) vindt dat er meer onderwerpen van belang zijn bij het tegengaan van gehoorschade in de samenleving. Zo wijst de organisatie op het aantal uren dat mensen worden blootgesteld aan het geluid van koptelefoons, dat ook behoorlijk hard kan zijn.
Schans ziet liever dat het probleem breder wordt aangepakt. Bijvoorbeeld door campagnes, zoals die er ook zijn tegen mobiel bellen achter het stuur en tegen het drinken van alcohol door minderjarigen.
NUjij: Uitgelichte reacties