
Ruim vijftig haaiensoorten worden beschermd om handel in vinnen tegen te gaan
Ruim vijftig bedreigde haaiensoorten krijgen internationale bescherming. Daar stemden 183 landen unaniem mee in op een conferentie in Panama. De beslissing wordt gezien als een stap die de handel in haaienvinnen kan terugdringen.
De handel in hamer- en requiemhaaien en verwante soorten komt nu onder streng toezicht van CITES, dat toeziet op de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten.
Volgens een Panamese afgevaardigde betekent het "historische" besluit dat een groot aantal haaien (goed voor 90 procent van de markt) beschermd wordt.
Als een land wil handelen in producten die op de CITES-lijst staan, dan moet het een vergunning afgeven aan exporteurs. Daarvoor moeten wetenschappers eerst vaststellen dat er door de handel geen schade wordt toegebracht aan wilde populaties.
Haaienvinnen goed voor zo'n 500 miljoen euro per jaar
In landen als China, Taiwan en Japan wordt haaienvinnensoep als een delicatesse gezien. In de wereldwijde handel in haaienvinnen gaat jaarlijks zo'n 500 miljoen euro om. Een kilo kan tot wel 1.000 euro opbrengen.
Jaarlijks worden tussen de 63 miljoen en 273 miljoen haaien gedood. Vissers zijn vooral geïnteresseerd in hun vinnen en gooien de rest van het dier vaak terug in de oceaan.
"Dit zal worden herinnerd als de dag waarop we het tij keerden om het uitsterven van haaien en roggen in de wereld te voorkomen", reageerde Luke Warwick, directeur haaienbescherming van de Wildlife Conservation Society. Volgens hem dreigen meerdere haaiensoorten uit te sterven.
Meer dan 36.000 soorten beschermd door CITES
CITES heeft sinds 1975 internationale handelsregels opgesteld voor meer dan 36.000 wilde soorten. In 2013 werden voor het eerst beperkingen op de handel in haaien ingesteld. Japan en Peru probeerden op de top in Panama tevergeefs om het aantal te beschermen haaiensoorten te verkleinen. Uiteindelijk werden het er 54.
Andere diersoorten waarover werd gedebatteerd, waren glaskikkers, krokodillen, gitaarvissen en sommige soorten schildpadden.
Eerder
- 25 nov 2022 om 19:13De oproep van de overheid om energie te besparen bereikt niet iedereen
- 25 nov 2022 om 17:21Kabinet wil dat Nederlander 20 procent minder drinkwater tapt in 2035
- 23 nov 2022 om 15:46Bedrijven moeten 1,2 miljard euro aan duurzame subsidies terugbetalen
- 23 nov 2022 om 05:02Qatar belooft een klimaatneutraal WK, maar dat blijkt een sprookje
- 22 nov 2022 om 12:44Wat telt als klimaatschade? Nieuw klimaatfonds roept veel vragen op