Web Analytics

Alles over Red Bull Racing in Formule 1

Alles over Red Bull Racing in Formule 1
Alles over Red Bull Racing in Formule 1
Foto: Getty Images

De historie van Red Bull in de Formule 1

Red Bull Racing debuteerde in 2005 in de Formule 1. Het team had aanvankelijk een Britse licentie, maar rijdt sinds 2007 namens Oostenrijk, het thuisland van het bekende energiedrankconcern. David Coulthard zorgde in 2006 bij de Grand Prix van Monaco voor de eerste podiumplaats. De grote successen kwamen met de komst van Sebastian Vettel, die van 2010 tot en met 2013 vier keer op rij de wereldtitel veroverde. Max Verstappen hoopt dit seizoen voor nummer vijf te zorgen. De Nederlander won sinds zijn komst in 2016 tien Grands Prix en bezorgde het team vorig jaar de tweede plaats in het constructeursklassement, achter Mercedes.

Dit is de teambaas van Red Bull Racing

Christian Horner
Geboren: 16-11-1973
Nationaliteit: Brits

Al sinds de oprichting van het team staat Christian Horner aan het roer van Red Bull Racing. Binnen een paar jaar maakte hij zijn ambitie waar door een formatie samen te stellen die kon strijden om overwinningen en zelfs wereldtitels. Zelf kende Horner een bescheiden racecarrière, met drie seizoenen in de Britse Formule 3 en twee in de Formule 3000, dat destijds gold als opstapje naar de Formule 1. Qua bekendheid moet Horner het nog altijd afleggen tegen zijn vrouw. Hij is namelijk getrouwd met voormalig Spice Girl Geri Halliwell, met wie hij een zoontje heeft.

De erelijst van Red Bull Racing:

2009: 6 overwinningen (4x Sebastian Vettel, 2x Mark Webber)

2010: 9 overwinningen: (5x Sebastian Vettel, 4x Mark Webber)

2011: 12 overwinningen (11x Sebastian Vettel, 1x Mark Webber)

2012: 7 overwinningen (5x Sebastian Vettel, 2x Mark Webber)

2013: 13 overwinningen (13x Sebastian Vettel)

2014: 3 overwinningen (3x Daniel Ricciardo)

2016: 2 overwinningen (1x Max Verstappen, 1x Daniel Ricciardo)

2017: 3 overwinningen (2x Max Verstappen, 1x Daniel Ricciardo)

2018: 4 overwinningen (2x Max Verstappen, 2x Daniel Ricciardo)

2019: 3 overwinningen (3x Max Verstappen)

2020: 2 overwinningen (2x Max Verstappen)

2021: 3 overwinningen* (2x Max Verstappen, 1x Sergio Pérez)

Wereldtitels:

Constructeurs 4x (2010, 2011, 2012, 2013)

Coureurs 4x (Sebastian Vettel 2010, 2011, 2012, 2013)

Wordt Max Verstappen de eerste Nederlandse wereldkampioen?

Met tien gewonnen Grands Prix (tot aan dit seizoen) en twee keer een derde plaats in de strijd om het wereldkampioenschap geldt Max Verstappen als de beste Nederlandse Formule 1-coureur ooit, maar kan hij zich dit seizoen ook als eerste Nederlander ooit tot wereldkampioen kronen?

De 23-jarige Verstappen rijdt voor het achtste jaar in de koningsklasse van de autosport. In 2016 stapte hij over van Toro Rosso naar Red Bull, waar hij bij zijn debuut meteen de Grand Prix van Spanje won. Inmiddels prijken ook de Grands Prix van Maleisië, Oostenrijk (2x), Mexico (2x), Duitsland, Brazilië, Abu Dhabi en het Zeventigjarig bestaan (Silverstone) op zijn erelijst. Zowel vorig jaar als in 2019 eindigde hij als derde in de WK-stand, achter het Mercedes-koppel Lewis Hamilton en Valtteri Bottas.

Verstappen rijdt dit seizoen in de RB16B, een auto die erg lijkt op die van vorig seizoen. Om met het oog op de coronapandemie kosten te besparen, mochten teams maar beperkt veranderingen doorvoeren. Het is het laatste jaar dat Honda de motor levert aan Red Bull. Vanaf 2022 zet het Oostenrijkse team zelf de bouw van de motor voort.

Wie is de nieuwe teamgenoot van Max Verstappen?

Met Sergio Pérez heeft Max Verstappen dit seizoen een nieuwe teamgenoot bij Red Bull. De Mexicaan is de vervanger van Alexander Albon, die met de zevende plaats in de WK-stand vorig jaar niet aan de verwachtingen voldeed.

De 31-jarige Pérez boekte vorig seizoen met de Grand Prix van Sakhir zijn eerste overwinning in de Formule 1. Na het ontbinden van zijn contract bij Racing Point vond hij onderdak bij Red Bull. Daarmee krijgt Verstappen voor het eerst sinds het vertrek van Daniel Ricciardo in 2017 weer een ervaren teamgenoot aan zijn zijde.

Dit is de RB16B, de auto van Max Verstappen

Max Verstappen rijdt dit jaar in een auto die niet heel veel afwijkt van het ontwerp van vorig jaar. Om kosten te besparen, mogen de Formule 1-teams dit seizoen namelijk maar een beperkt veranderingen doorvoeren in de auto's. Bij Red Bull is grofweg 60 procent van de onderdelen hetzelfde als bij de auto van vorig jaar, de RB16. Het topteam heeft er daarom ook voor gekozen om de auto RB16B te noemen.

De grootste verandering zit in de vloer. Die loopt richting de achterwielen wat naar binnen en is ontdaan van alle sleuven en flapjes die er in 2020 nog op zaten. Deze wijziging is ingegeven door veranderingen in het technisch reglement. De FIA wil dat de auto's minder neerwaartse kracht genereren om de banden te ontzien.
Tip de redactie
Let op: Je browser is verouderd waardoor de website niet goed wordt weergegeven. Meer informatie over browser ondersteuning