
G7 gaat onderzoek naar oorlogsmisdaden leiden, martelingen gemeld in Kharkiv
De G7-landen willen een informatienetwerk gaan opzetten in Oekraïne om meldingen over oorlogsmisdaden snel na te kunnen lopen. "Op die manier kunnen we sneller tot vervolgingen overgaan", zegt de G7.
Tot de G7 behoren Canada, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Japan en de Verenigde Staten. De Europese Unie sluit sinds 1977 ook aan.
De partijen bespreken veelal economische vraagstukken, maar het waren dinsdag de justitieministers die bijeenkwamen om de situatie in Oekraïne te bespreken. Daar waren ook afgevaardigden van het Internationaal Strafhof en de Oekraïense regering bij aanwezig.
"Het zal jaren, misschien zelfs decennia duren voor we alle daders hebben berecht. Maar we zullen doorzetten", zegt de G7 in een verklaring.
Oekraïne registreerde al ruim 34.000 oorlogsmisdaden
Oekraïense autoriteiten hebben al ruim 34.000 oorlogsmisdaden geregistreerd. Geruchtmakende zaken draaien om de executies in de stad Boetsja en de gruwelijkheden in de strijd om de zuidelijke havenstad Mariupol. In en rondom Kharkiv zijn zeker 460 misdaden in beeld gebracht.
AP voegt daar nu martelingen in de noordoostelijke stad Kharkiv aan toe. Het Amerikaanse persbureau sprak met inwoners van de stad. Zij bespreken in details hoe ze door Russische soldaten werden toegetakeld.
Zo zou een 24-jarige man dagenlang zijn opgesloten in een cel en zouden zijn oren en geslachtsdeel herhaaldelijk zijn geëlektrocuteerd. Anderen meldden dat ze het Russische volkslied moesten leren terwijl ze gedwongen luisterden naar het geschreeuw van andere gevangenen. AP heeft foto's ingezien die beweringen van inwoners lijken te bevestigen.
De Russen namen Kharkiv aan het begin van de oorlog in en werden in september door Oekraïense troepen uit de stad verdreven. Sindsdien proberen mensenrechtenorganisaties in beeld te brengen wat de lokale bevolking is overkomen.
"We ontvangen al maandenlang meldingen van inwoners over martelingen", citeert AP een lokale mensenrechtenvereniging. "Wij zijn bang dat de ergste misdaden nog ontdekt moeten worden."

NUjij: Uitgelichte reacties