Op ons reactieplatform NUjij vroegen jullie je maandag af of de hiv-preventiepil PrEP vergoed wordt of dat consumenten de kosten ervan zelf moet dragen. Zo zit het.
Het aantal nieuwe hiv-diagnoses blijft dalen, blijkt uit cijfers van de Stichting HIV Monitoring. Volgens de stichting duidt die daling op een goede werking van de preventiepil PrEP. "Een deel van de mensen die in het verleden met een vroege hiv-infectie in zorg zouden zijn gekomen, wordt nu adequaat door PrEP beschermd."
Mensen kunnen de PrEP-pillen slikken om te voorkomen dat ze met hiv besmet raken. Sinds 2019 kan een beperkte groep mannen het middel via een GGD ontvangen. De pillen worden sowieso niet vergoed, maar worden bij deelname aan de proef aangeboden tegen een tarief van 7,50 euro per maand.
Mensen die niet voor de PrEP-regeling bij een GGD terechtkunnen, kunnen het middel via de huisarts krijgen. Maar dat is wel een stuk duurder: wie PrEP via de huisarts krijgt, betaalt gemiddeld 30 tot 50 euro per dertig pillen uit eigen zak. Bijbehorende tests en driemaandelijkse check-ups gaan af van het eigen risico van de zorgverzekering.
Niet iedereen kon via de proef de pillen krijgen. En sommigen kregen ze te laat. Maximaal 8.500 personen kunnen aan de proef deelnemen, maar die plekken zijn al enige tijd gevuld, zegt Aidsfonds-Soa Aids Nederland. Er zouden nog 2.500 mensen op de wachtlijst staan.
NUjij: Uitgelichte reacties