
Waarom data van kinderen zo interessant zijn voor sociale media
De boete voor Instagram is opgelegd door de Ierse Data Protection Commission. De privacytoezichthouder stelt dat het platform de gegevens van jonge gebruikers heeft verwerkt en openbaar heeft gemaakt, terwijl dat voor hen niet duidelijk was. Maar waarom mikken sociale media eigenlijk überhaupt op kinderen?
Uiteindelijk draait alles om de adverteerders. Die zijn op zoek naar een jonge doelgroep en die vinden ze op sociale media, legde universitair hoofddocent communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam Eva van Reijmersdal eerder aan NU.nl uit. Zij doet onderzoek naar de effecten van gesponsorde content op kinderen en volwassenen.
Kinderen beïnvloeden hun ouders
Dat kinderen niet veel geld hebben, is volgens haar niet heel belangrijk voor adverteerders. "Ook kinderen kopen producten, zoals speelgoed of snoep. Daarnaast vragen ze hun ouders om producten. Uit onderzoek blijkt bovendien dat kinderen invloed hebben op welke auto hun ouders kopen en welke vakanties worden geboekt."
Ten derde is het voor adverteerders van belang om loyaliteit aan een merk zo vroeg mogelijk te stimuleren, zegt Van Reijmersdal. "Als kinderen op jonge leeftijd een bepaald merk tandpasta gebruiken, is de kans groot dat ze dit later als volwassene blijven gebruiken."
Volgens de hoofddocent zeggen adverteerders vaak dat ze zich helemaal niet richten op hele jonge kinderen, maar dat klopt niet altijd. "Sommige jonge kinderen zitten op sociale media via een account van hun ouders. Of ze maken zelf een account aan door een valse leeftijd op te geven."
Ze hebben niet altijd door dat het om reclame gaat
Bovendien hebben kinderen niet altijd door dat iets reclame is, waardoor ze onbewust worden beïnvloed, vertelde Remco Pijpers eerder. Pijpers is strategisch adviseur digitale geletterdheid bij Stichting Kennisnet en expert op het gebied van jeugd en digitale media.
Dat komt volgens hem ook doordat adverteren vaak op een subtiele manier gebeurt. "Adverteerders zeggen niet: dit is een advertentie met commerciële bedoelingen. Vaker gaat het om onbewuste beïnvloeding, bijvoorbeeld een influencer die een product aanprijst."
Dit artikel verscheen (deels) eerder op NU.nl. De tekst is aangepast aan de actualiteiten.