
Lancering van commerciële maanlander met een dag uitgesteld
De eerste commerciële lander begint donderdag aan een reis naar de maan. Het ruimtevaartuig is gemaakt in Japan en heeft daarin een onbemand karretje uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Eigenlijk zou de lander woensdag worden gelanceerd.
De missie heet Hakuto-R en is opgezet door het Japanse bedrijf ispace. Dat wil op den duur grondstoffen en water op de maan delven. Dat kan helpen bij de bouw van een basis op de maan. De missie is ook bedoeld om het ontwerp en de technologie te testen.
Met de lander gaat ook de verkenner Rashid mee. Die is ontwikkeld door de VAE. Het karretje moet ongeveer twee weken lang rondrijden op de maan om met camera's en sensoren wetenschappelijk onderzoek te doen. Rashid weegt ongeveer 10 kilo, is ruim 50 centimeter lang en breed en ongeveer 70 centimeter hoog.
De lander en de verkenner zouden eigenlijk om 9.39 uur Nederlandse tijd worden gelanceerd. Een raket moest opstijgen vanaf het Kennedy Space Center, de ruimtebasis bij Cape Canaveral. Maar de lancering ging niet door omdat er extra controles aan de raket nodig zijn. Donderdag om 9.37 uur is er een herkansing. De lancering wordt uitgevoerd door SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van miljardair Elon Musk.
Meerdere landers gaan naar de maan
Of de lander daadwerkelijk als eerste commerciële apparaat op de maan landt, is niet zeker. Het ruimtevaartuig neemt een grote omweg. Daardoor komt het waarschijnlijk pas eind april volgend jaar aan op de maan. Komend voorjaar gaan ook twee andere commerciële landers naar de maan: Nova-C en Peregrine. Het is nog niet duidelijk wie van de drie als eerste aankomt.
Alleen de Verenigde Staten, Rusland en China zijn er tot nu toe in geslaagd gecontroleerd op de maan te landen. Pogingen van Israël en India zijn in de afgelopen jaren mislukt. De VS heeft als enige land mensen op de maan gezet.