
Sportminister Helder draagt OneLove-speldje bij WK-duel Nederland-Qatar
"OneLove staat voor gelijkheid en verbinding. De kleuren in het hart staan voor trots zijn op wie je bent, op je afkomst, kleur, identiteit of geaardheid. En voor wederzijds begrip. Want ondanks verschillen spelen we samen op hetzelfde veld en kijken we naar dezelfde wedstrijd."
OneLove is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de KNVB. Helder laat weten dat ze teleurgesteld is dat de OneLove-band verboden is. De leiding van de KNVB besloot eerder al een OneLove-speldje te dragen. Die draagt de minister nu ook.
Helder arriveerde dinsdag in Qatar en sprak met Ali Bin Samikh Al Marri en Mariam Al Misnad, de ministers van Arbeid en Sociale Zaken van Qatar. Ook zat ze om de tafel met directeur Max Tuñón van de ILO, de arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties, die zich wereldwijd inzet voor sociale rechtvaardigheid. Helder ontmoette op de Nederlandse ambassade ook een groep arbeidsmigranten.
"Deze constructieve gesprekken willen we ook in de toekomst blijven voeren", laat Helder weten. "Alleen zo kunnen we echt duurzame verandering bewerkstelligen. Daarom heb ik ervoor gekozen om niet de band, maar juist een subtieler speldje te dragen. Want ik wil alle belangen zo goed mogelijk dienen. Niet de vorm, maar de boodschap is van belang."
COC noemt het 'nogal slap' dat Helder band niet draagt
COC Nederland, de landelijke lhbtiq+-belangenorganisatie, zegt het "nogal slap" te vinden dat Helder niet de OneLove-band draagt. "Ministers van België en Duitsland hebben de band ook gedragen, dus we vinden het eerlijk gezegd nogal slap dat de minister enkel een speldje draagt."
Volgens COC zou de minister "dit slappe symbool kunnen goedmaken door wel over het onderwerp in gesprek te gaan met autoriteiten in het land". Op die manier zou er verbetering kunnen komen voor de lhbtiq+-gemeenschap in Qatar. "En daar is het ons natuurlijk uiteindelijk om te doen."
Aanwezigheid Helder ligt gevoelig in Kamer
De aanwezigheid van Helder in Qatar ligt gevoelig in de Tweede Kamer. Vorig jaar werd een oproep om het toernooi links te laten liggen breed gedragen omdat het slecht is gesteld met de mensenrechten van arbeidsmigranten en lhbtiq+-gemeenschap in Qatar.
Ondanks de weerstand heeft het kabinet toch besloten naar het WK te gaan. Dat gebeurt onder meer vanwege de diplomatieke relatie met Qatar en de energiepositie van de oliestaat. Het land hielp daarnaast met het evacueren van mensen uit Afghanistan.
NUjij: Uitgelichte reacties